7 tipov ako športovať – pre seniorov

Späť na Blog
Cvičenie a seniori

7 tipov ako športovať – pre seniorov

Kategória: O senioroch

Cvičenie je jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť zdravé a silné telo. Pred začatím cvičenia by starší ľudia mali podstúpiť lekársku kontrolu zdravotného stavu.

 

Váš lekár vás pozná a na základe predchádzajúcich záťaží dokáže najlepšie posúdiť, ktoré pohybové sekvencie sú pre vás vhodné. EKG môže napríklad poskytnúť informácie o srdcovej činnosti. Či už zvolíte cvičenie jemné na kĺby, priateľské k vášmu chrbtu alebo iba cvičenia v sede, pre všetky vaše potreby existuje niekoľko možností pohybu.

 

7 tipov pre cvičenie seniorov

1 Cvičte postupne a pomaly

Bez ohľadu na to, ktorý šport si vyberiete a ktorý lekár odporučí, je dôležité, aby ste cvičili postupne a pomaly. Vaše telo by malo byť do istej miery rozhýbané, ale nikdy nie nárazovo.

2 Počúvajte svoje telo

Ak je šport príliš namáhavý a stres je pre vás príliš vysoký, prerušte tréning.

3 Udržujte si motiváciu a do ničoho sa nenúťte

Cvičte iba dobrovoľne a keď vás baví aj pohyb.

4 Zapojte rôzne svalové skupiny

Robte rôzne druhy športov, aby ste precvičili rôzne svalové skupiny.

5 Šport pre seniorov s vytrvalosťou, silou a pružnosťou

Kombinácia vytrvalosti, sily a pružnosti je ideálna pre šport seniorov. Vďaka všestrannému tréningu môžete dosiahnuť rýchle výsledky, ako napríklad vyšší limit zaťaženia a dosiahnuť najsilnejšie tréningové účinky. Z toho budete mať úžitok aj v každodennom živote: Všimnete si, že máte viac energie a že pre vás je jednoduchšie robiť veľa vecí, ktoré vám predtým spôsobovali problémy.

6 Vytrvalostný tréning pre seniorov

Vytrvalostný tréning vám pomôže zvládnuť námahu a nechať únavu zapadnúť neskôr. Posilňujete tiež pohybový aparát, čo znamená predchádzať pádom pre seniorov. Pretože s pribúdajúcim vekom trvá zvýšenie vytrvalosti dlhšie, súvislý tréning stojí za veľa. Vo výsledku by ste mali cvičiť mierne vytrvalostné cvičenia trikrát až päťkrát týždenne.

7 Nájdite si niekoho, s kým budete cvičiť

S motiváciou uspejete v bežných tréningových jednotkách. Dohodnite si schôdzky s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi na dlhých prechádzkach alebo „bežeckých stretnutiach“, to je oveľa väčšia zábava ako osamote.

zdroj obrázkov: freepik.com

Buďte aktívni s našimi bicyklami a trojkolkami pre seniorov!

Prezrite si naše produkty

 

Zdieľať článok

Späť na Blog