Ako byť fit v seniorskom veku

Späť na Blog
Fit a zdravý senior

Ako byť fit v seniorskom veku

Kategória: O senioroch

Len čo dovŕšime 25 rokov života, naše telo začne odbúravať viaceré potrebné látky. Najprv sa začne znižovať hladina hormónov, čo časom zapríčiní stratu svalovej hmoty a sily. No a tu sa vynára otázka: ako je možné, že aj 50- alebo 60-roční ľudia podávajú špičkové športové výkony?

 

Pred tým ako sa začneme baviť o veku, zamyslite sa trochu a predstavte si, že stojíte so svojou mamou, príp. tetou na štartových pozíciách s bicyklami. Po štarte vystrelí vaša mama do prvých metrov a vy za ňou. Po piatich minútach sa naplnia pľúca kyslíkom, každým otočením pedála sa pumpuje do svalov laktát a vaša mamka sa od vás zľahka vzďaľuje pokým sa vy namáhate a lapáte po dychu.Zdá sa vám tento scenár smiešny až nereálny? Je to veľmi ľahko možné! Existuje niekoľko príkladov aj medzi závodnými cyklistami.

 

Vytrvalostný tréning spomaľuje proces starnutia a je to pritom zábava

Ale ako je to možné, že aj vo vyššom veku sa dá držať krok vo výkonnosti so súpermi o 20-30 rokov mladšími? Príklady nájdeme v cyklistike medzi mužmi aj ženami alebo medzi vytrvalostnými bežcami. V 25. roku života ľudské telo dosiahne svoje maximum vo vývoji (dospelosť) a potom prechádza do udržiavacieho režimu. Hladina testoterónu sa znižuje, koža stráca na pružnosti a zuby začnú žltnúť.

 

Ako byť zdravý v dôchodku

 

Ako je to možné, že vo vytrvalostných športoch sa uplatňujú aj tí skoršie narodení? To, že šport spomaľuje proces starnutia, potvrdili vedci už dávno. S civilizačnými chorobami si telo športovca poradí ľahko vďaka neustálemu zaťažovaniu organizmu. Vytrvalostní športovci mávajú približne o 40-50% menej problémov so srdcovo-cievnym systémom. Napríklad aj cukrovka typu 2 sa vyskytuje oveľa zriedkavejšie u vytrvalostných športovcov.

To je všetko krásne, neodpovedá nám to ale na otázku, prečo sú schopní aj športovci 40+ podávať výkony ako ich mladší rovesníci. Odpoveď je jednoduchá. Pomocou dlhoročných vytrvalostných tréningov je možné zvyšovať výkonnostné maximum aj dlho po 25. roku života. No a toto je smerodajné vo vyššom veku. Rokmi vytrvalostného cvičenia klesá náš výkon pomalšie a o mnoho rovnomernejšie.

Aj podľa štúdií, čím vyšší podiel na výkone má srdcovo-cievny systém a menší svalstvo, o to väčšia je šanca sa stať lepším ako mladšia generácia. Jednoducho povedané: ako 40-ročný sa nestaneme majstrom sveta v šprinte alebo vo vzpieraní, ale v cyklistike áno!

 

Vytrvalostné športovanie a senior

 

Napríklad pri šprintoch  vo vyššom veku je úbytok svalovej hmoty dôvodom pre nižšie výkony. Preto sa odporúča zaradiť k vytrvalostnému tréningu aj silový tréning kvôli nabratiu svalovej hmoty a sily. Kto ešte pridá cvičenia pre VO2max (maximálny príjem kyslíka) si udrží svoje výkony z mladosti najdlhšie.

Ak patríte tiež do kategórie 40+, neváhajte zaradiť aspoň párkrát týždenne do denného plánu jazdu na tricykli. Tá je síce pohodlnejšia ako cyklistika či vytrvalostný beh, nezaťažuje však až tak kĺby.

zdroj obrázkov: freepik.com

Naše špeciálne trojkolky pre seniorov vás urobia znovu aktívnymi!

Prezrite si naše trojkolky

 

Zdieľať článok

Späť na Blog