Ako sa naučiť jazdiť na trojkolesovom bicykli

Späť na Blog
Elektro trojkolka pre seniorov E-1R-TL

Ako sa naučiť jazdiť na trojkolesovom bicykli

Kategória: Jazda na trojkolke

Trojkolesové bicykle pre seniorov sa čoraz častejšie vyskytujú na cestách a čoraz častejšie ich využívajú aj zdraví seniori či dospelí ľudia. Základnou výhodou trojkolesového bicykla však naďalej ostáva udržanie rovnováhy.

 

Tricykle sa správajú inač ako klasické bicykle

Jazda na trojkolke sa dosť líši od jazdy na klasickom bicykli. Prvé, čo sa treba naučiť, je zatáčanie do zákrut a otáčanie sa s trojkolkou. Tento úkon robieva najväčšie problémy pre nových trojkolkárov. Tricykle svojou nezvyčajnou konštrukciou sa správajú na vozovke ináč ako bicykle. S jedným kolesom vpredu a s dvomi kolesami vzadu zapríčiňujú, že počas jazdy tricykle kopíruje svojím telom vozovku.

Napríklad pri jamách alebo vyjazdenej vozovke po pravej strane sa trojkolka automaticky nasmeruje do prava. Na tieto reakcie si treba zvyknúť. U niekoho to zo začiatku vyvoláva strach, no po prekonaní sa môžeme pustiť do osvojovania si jazdy. Verte, stojí to zato!

 

Jazda na trojkolke pre seniorov

 

Ako začať jazdiť na trojkolesovom bicykli

Na začiatok sa postavíme k trojkolke, uchopíme riadidlá a prejdeme sa s trojkolkou pešo pričom otáčame riadidlami a skúšame si zákruty. Toto je najlepší spôsob ako si osvojiť manévrovanie s riadidlami.

Ak sme sa spriatelili so správaním trojkolky v zákrutách, tak sa môžeme posadiť na trojkolku a vyskúšať jazdu na nej. Nenasadáme na ňu počas rozbiehania, zásadne v kľude. Ak nám to pomôže udržať stabilitu, môžeme si trojkolku aj zabrzdiť. Ak sme nasadli, môžeme sa pustiť do prvých metrov. Ak niekomu robí problém prestup cez rám, bude mať pravdepodobne problém aj so šliapaním do pedálov. Tým nechceme nikoho odrádzať, priam naopak. Chceme každému ukázať, čo ho čaká. Všetko je otázkou cviku a vôle.

 

Jazdite kľudne a rozvážne

Trojkolku si zadovážia zväčša takí ľudia, ktorí majú problémy s pohybom so zdravotných dôvodov, ale boj ešte nevzdali. Takže treba trénovať a skúšať, aby si svalstvo zvyklo, a potom aj samotná jazda pôjde ľahšie. Na trojkolke sa jazdí kľudne a rozvážne.

Netreba sa obávať pádu, lebo sú zostrojené tak, aby pád nenastal. Zastavuje sa pomocou oboch bŕzd, a až po úplnom zastavení je možné zosadnúť. Pre prvo-trojkolkárov odporúčam si vyskúšať nejakú trojkolku z vášho okolia, aby ste sa presvedčili, či to má vôbec zmysle. Predídeme tak mnohým nepríjemnostiam.

 

Samotná jazda na trojkolesovom bicykli

Ako sme už uvádzali, na trojkolku nasadáme počas úplného státia, nastupovanie si uľahčíme zabrzdením oboch bŕzd rukami, čím sa zjednoduší nastupovanie. Ak sme nastúpili, môžeme sa dať do pohybu. Pedále si nastavíme na ideálnu pozíciu, aby prvé šliapnutie bolo čo najľahšie a rozbehneme sa. Najprv radšej pomaly, a ak si nie sme istý, tak pomocou bŕzd na riadidlách zastavíme.

Osvojenie jazdy na trojkolke potrebuje cvik ako všetko ostatné, čo sme doposiaľ neskúšali. Zosadáme zásadne len po zastavení. Ak zoskočíme počas pohybu, kľudne aj nepatrného, je možné, že nám vybehne zadné koleso na pätu. Takže najlepšie bude pred vystúpením zatiahnuť brzdu.

 

V prípade potreby vám poskytneme aj výučbu jazdy na trojkolke

Neváhajte nás kontaktovať

 

Zdieľať článok

Späť na Blog