Ako správne nastaviť sedadlo na tricykli pre seniorov

Späť na Blog
Sedadlo na trojkolesovom bicykli

Ako správne nastaviť sedadlo na tricykli pre seniorov

Kategória: Starostlivosť o trojkolku a bicykel

Veľa cyklistov jazdí na tricykli pre seniorov s nesprávne nastaveným sedadlom. To môže po čase zapríčiňovať bolesť pohybového ústrojenstva, resp. pohybového ústrojenstvo nebude dostatočne uvoľnené. Pozrime sa teda na spôsoby, ako tomu predísť.

 

Vo väčšine prípadov zapríčiňuje bolesti a únavu svalstva nesprávne sedenie na trojkolke. Tomu sa však dá ľahko vyhnúť. Stačí pár jednoduchých úprav pre správne nastavenie sedla a tým docielime, že sa budeme na trojkolke pre seniorov cítiť pohodlne a naše šliapanie do pedálov bude efektívnejšie.

 

Prvá príčina bolesti: nízka pozícia sedla

Tejto chyby sa dopúšťajú začínajúci alebo príležitostní jazdci. Nízkou polohou sedadla sa dostanú aj nohy bližšie k zemi a to poskytuje pocit bezpečia. Táto pozícia sedadla viac zaťažuje kolenné kĺby a stehenné svalstvo sa rýchlejšie vyčerpá. Vďaka tejto pozícii tiež môžu nastať bolesti na sedacích svaloch a chrbtici. Nízka pozícia sedadla sa krajne odporúča jedine v zimnom období pri zlom počasí kvôli bezpečnosti.

 

Druhá príčina bolesti: vysoká pozícia sedla

Pri vysokej pozícii sedadla sa síce odbremení záťaž z kolenných kĺbov a aj svalstvo bude mať väčšiu výdrž, ale na druhej strane sa zvýši tlak na sedacie kosti a chrbticu čo taktiež zapríčiňuje bolesť a pri nakláňaní do strán počas šliapania zaťažujú medzistavcové platničky. Táto pozícia je nevhodná hlavne v meste pri častých zastaveniach.

 

Tretia príčina bolesti: naklonenie sedla

Veľa krát sa stretávame so sedadlami naklonenými dopredu, aby sme sa tým vyhli bolestiam spôsobenými opačnou pozíciou. Naklonenie sedadla dopredu zapríčiňuje šmýkanie sa zo sedadla. Pre zabránenie sa viac zaťažuje svalstvo rúk, nôh a chrbta z dôvodu podopierania sa. Najlepšie je preto sedadlo upevniť do vodorovnej polohy.

 

Správna poloha

Naklonenie sedadla si môžeme nastaviť napríklad pomocou vodováhy. Potrebnú výšku sedadla zistíme tak, že sa posadíme na trojkolku, pre istotu zatiahneme brzdy a v najnižšej polohe pedálu pri vyrovnanej nohe musíme sedieť rovno na trojkolke. Tento úkon sa najlepšie robí vo dvojici.

Po týchto jednoduchých, ale dôležitých nastaveniach sa môžete vybrať užívať vašu trojkolku. Nezabudnite si pozrieť naše rady v ďalších článkoch o trojkolkách pre seniorov.

 

Radi vám poradíme so všetkým ohľadom trojkoliek a bicyklov pre seniorov

Neváhajte nás kontaktovať

 

Zdieľať článok

Späť na Blog