Bicyklovanie a urologické problémy

Späť na Blog
Gélové sedadlo pre trojkolku

Bicyklovanie a urologické problémy

Kategória: Zdravie a pohyb

Nesprávna voľba pri kúpe nového bicykla či tricykla môže viesť u mužov k vážnym zdravotným problémom.

 

Stručný popis problémov: znecitlivenie pohlavných orgánov, problémy s erekciou, citlivosť, iritácia kože. Mužom, ktorí sa veľa byciklujú, hrozia na základe zvýšenej teploty v oblasti genitálií vážne zdravotné problémy.

Najväčším rizikom je jazda na horskom bicykli (MTB). Podľa výskumu majú najvyššie hodnoty skrotum abnormality cyklisti na horskom bicykli. Títo cyklisti majú sedlo v priamom kontakte s časťami tela ako prostata, ako aj s nervovými zakončeniami podporujúcimi erekciu.

Kontakt nastáva v časti nazývanej odborne skrotum. Tu sa stretávajú nervy a prekrvenie. Znecitlivenie a problémy s erekciou nastupujú u tých, ktorí pravidelne a veľa bicyklujú. Preto je dôležité pri dlhých trasách zaradzovať prestávky.

 

Urologické problémy a tricykel pre seniorov

Nepodceňujte ani jazdu na trojkolke pre seniorov, kedy je pre mužov tiež potrebné dodržiavať určité pravidlá. Podstatný je samotný býva výber tricykla pre seniorov a výber sedla. Tricykel by mal byť vhodný pre danú veľkosť a účel využitia. Mysliac tým rekreačné / súťažné bicyklovanie. K tomu sa pridáva odpor pedálu: ak je veľký odpor, dostavia sa problémy v sedavej časti. Odporúčame využívať gélové sedlá ale aj cyklistické nohavice.

Štúdii na tému urologické problémy a bicyklovanie sa vykonalo už niekoľko a všetky potvrdili zníženie prekrvenia v genitálnej časti, ako u mužov tak aj u žien. V porovnaní s inými športovcami sa u cyklistov eviduje výrazne vyššie percento impotencie. Ďalším možným nežiadúcim problémom zapríčineným dlhými túrami na bicykli či tricykli je zápal prostaty. Riziko zápalu prostaty je väčšie u ľudí, ktorí už takúto chorobu prekonali.

Správne sedlo môže minimalizovať riziko zápalu prostaty. Zaťaženie genitálií závisí vo veľkej miere od druhu a nastavenia sedla. Najmä ak ide o sedlo pre cestnú cyklistiku – tu sa ukazuje riziko najväčšie. Namiesto úzkeho tvrdého sedla by ste mali použiť širšie a mäkšie sedlo.

Dôležité môže byť pruženie sedla, ktoré je schopné zmenšiť tlak na zadnú časť tela (gluteus maximus) a prostatu svojou mäkkosťou a pružením. Preto pacienti s podobnými problémami sa nemusia po prekonaní zápalu zriekať bicyklovania. Stačí, ak si nechajú poradiť odborníkmi v dobrom cykloobchode či obchode s trojkolesovými bicyklami.

“Namiesto úzkeho tvrdého sedla by ste mali použiť širšie a mäkšie sedlo”

 

 

Sedadlo na trojkolesovom bicykli

 

Pri zápale prostaty na tricykel ani nemyslite

Počas zápalu prostaty by ste si mali dať pauzu od bicyklovania a nezaťažovať sedaciu časť tela. Až po úspešnom vyliečení môžete začať opäť s jazdou na vašom tricykli. S ohľadom na možnú veľkosť záťaže je dobré sa poradiť s vaším lekárom.

Pre všetky prípady je rozumnejšie začínať s kratšími trasami a pomalšie. Ak sa chcete vyhnúť opätovnému zápalu prostaty, dobré by bolo vykonať pár zmien na bicykli.

 

Bakteriálny zápal prostaty nie je zapríčinený bicyklom

Bakteriálne zápaly prostaty vznikajú nezávisle od bicyklovania. Veľa krát je príčinou nedoliečený zápal močového mechúra. Aj keď aj časté dlhé cyklotúry môžu zapríčiniť zápal, no v tomto prípade spolu nesúvisia. Aj počas bakteriálneho zápalu by sme sa mali vyhýbať bicyklu. Až po uzdravení sa môžete pustiť do brázdenia ciest.

 

Chronická bolesť sedacej časti

Chronická bolesť sedacej časti (odborný názov je Abakteriálny Prostatitis) je najčastejšou formou zápalu prostaty. Príčiny môžu byť rôznorodé. Toto ochorenie môže zapríčiniť aj prehnané množstvo cyklistiky, no zvyčajne nie je iba jeho jediným dôsledkom. Môže to byť totiž aj autoimúnne ochorenie. V každom prípade, pred nasadením antibiotík skúste ešte zvážiť, či príčina nebude niekde inde.

 

Radi vám poradíme so všetkým ohľadom trojkoliek a bicyklov pre seniorov

Neváhajte nás kontaktovať

 

Zdieľať článok

Späť na Blog