Bicyklovanie a bolesť chrbta

Späť na Blog
Senior na bicykli

Bicyklovanie a bolesť chrbta

Kategória: Zdravie a pohyb

Bicyklovanie patrí medzi najobľúbenejšie športy vo voľnom čase. To, čo vám najviac pomáha pre zdravie, je práve tá námaha – šliapanie. Precvičuje sa tým a posilňuje srdcovo-cievny systém a zároveň zrýchľuje metabolizmus a aj spaľovanie tukov.

 

Bicyklovanie patrí medzi najobľúbenejšie športy vo voľnom čase. To, čo vám najviac pomáha pre zdravie, je práve tá námaha – šliapanie. Precvičuje sa tým a posilňuje srdcovo-cievny systém a zároveň zrýchľuje metabolizmus a aj spaľovanie tukov.

 

Trojkolesový bicykel a jeho zdravotné benefity

Trojkolesový bicykel ponúka ideálne možnosti, ako natankovať veľa čerstvého vzduchu a vychutnať si pekné počasie. To však nie sú jediné pozitíva vášho trojkolesového bicykla.

Bicykle a trojkolky pre seniorov predstavujú z pohľadu starostlivosti o chrbticu najlepšiu voľbu! Mnohí, ktorí trpia bolesťami chrbta si myslia opak, a preto sa tohto skvelého a prospešného športu zriekajú – chyba!

 

Bicyklovanie posilňuje kríže

Pravidelnou jazdou na trojkolesovom bicykli si posilníte krížepredídete bolestiam chrbta.

Väčšinou sú pre nás príkladom profesionálni športovci, v tomto prípade profesionálni cyklisti. Avšak príklad z ich držania tela počas jazdy by sme si brať nemali. Ich držanie tela im pomáha pre čo najvyššiu rýchlosť, ale z hľadiska rekreačného bicyklovania a chrbtice nie je vhodné.

Myslite na to, že ľahkým predklonením (stačí 15 až 20 percentné predklonenie) sa chrbtová časť napne. Trup sa pekne napne a zároveň vaše šliapanie bude silnejšie.

Správnym držaním tela a šliapaním posilňujete na trojkolesovom bicykli predovšetkým spodnú časť chrbta, tzv. spodné vzpriamovače. Pritom je dôležité udržiavať prirodzený S-tvar chrbtice počas jazdy. Inak nezabezpečíme účinné pruženie pri danej záťaži.

 

Správne sedenie na bicykli

Či to je horský, cestný, mestský bicykel alebo trojkolka pre seniorov, žiaden z nich neochraňuje chrbticu sám od seba. Aby sa bicyklovanie kladne odzrkadlilo aj na zdraví chrbtice, treba prihliadať na určité parametre sedenia. Tieto spolu ladia a zapadajú do seba.

 

Výška sedenia

Odstup medzi sedlom a pedálmi musí byť takej vzdialenosti, aby sa nohy krčili len minimálne. Prihliadajte na to, aby pri narovnanej nohe sa päta len zľahka dotýkala pedálu.

 

Sedlo

Sedlo si treba nastaviť tak, aby sa vaše jabĺčka nachádzali pri vodorovných pedáloch kolmo nad pedálmi. Sedlo tiež nastavujeme do vodorovnej pozície, pre rovnomerné rozdelenie tlaku.

Riadidlá

Výšku riadidiel nastavujte tak, že vaše predklonenie nesmie presiahnuť 15 až 20 percent. Vyvarujte sa nevhodnému nakloneniu chrbtice a prílišnému prepnutiu krčnej chrbtice.

Odstup medzi riadidlami a sedlom nastavujte len do takej miery, aby vaše ruky ostali mierne pokrčené a odpružili prípadné nárazy na chrbticu. Ideálnou šírkou úchopu je šírka ramien.

 

Precvičovanie trupu

Popri správnom držaní tela na bicykli si môžeš pomôcť aj precvičovaním trupu. Predovšetkým, ak bývaš viac naklonený, ako napríklad na horskom bicykli, nemal by si takéto cvičenie vynechať.

 

Tipy na cviky

 

Cvik na trup

Takto môže vyzerať cvik na správne precvičenie trupu. Je zameraný na svaly pri bedrových kĺboch, vzpriamovače a bočné brušné svaly…

Sadni si na zem s narovnanými nohami, rukami sa opri pri tele o zem. Prstami ukazuješ zľahka do strán. Teraz sa vytlač do vzduchu dlaňami tak, aby sa tvoje lopatky približovali. V ideálnej pozícii vytvára telo od lopatiek po päty rovnú líniu. Akto chceš mať ešte ťažšie, môžeš pritom jednu nohu dvíhať do vzduchu. Len pozor na rovnováhu.

 

Cvik na brucho, hrudník a chrbát

Ľahni si na zem a pokrč nohy. Chrbtica má byť kompletne na zemi. Ruky ostávajú pri tele.P omalým pohybom presuň narovnané ruky od tela k hlave. Tento cvik opakuj viac krát za sebou tak 10-12 krát. Po krátkej pauze môžeš celý cyklus zopakovať.

 

Na záver môžeme potvrdiť, že bicyklovanie naraz chrbticu posilňuje a zároveň ju chráni. Správnym nastavením si nielenže zabezpečíte komfort počas jazdy, ale zároveň sa vyhnete problémom s chrbticou.

zdroj obrázkov: freepik.com

Buďte opäť mobilní s našimi bicyklami pre seniorov!

Prezrite si naše bicykle

 

Zdieľať článok

Späť na Blog