Bicyklovanie: aj s postihnutím sa dá

Späť na Blog
Trojkolesový bicykel s barlami vzadu

Bicyklovanie: aj s postihnutím sa dá

Kategória: Zdravie a pohyb

Paraolympionici sú toho živým dôkazom: s ľahkým až stredne ťažkým postihnutím, je bicyklovanie na bicykli či trojkolesovom bicykli stále možné.

 

Medzi takéto postihnutia patrí napríklad amputácia, zrakové postihnutie, čiastočné ochrnutie alebo mŕtvica – aj v týchto prípadoch je bicyklovanie stále možné, ba dokonca aj na profesionálnej úrovni.

Aby sme bicyklovanie umožnili každému, použijeme rôzne pomôcky a triky. Špeciálne športové protézy a trojkolesové bicykle pre zdravotne postihnutých nám garantujú pôžitok z jazdy. A to platí aj pre bežných hobby, resp. rekreačných športovcov.

 

S postihnutím na trojkolesových bicykloch

Ak má človek postihnutie nohy, napríklad ochrnutie jednej nohy, je pre neho najvhodnejší trojkolesový bicykel. Aj pri osobách s atetózou, mozgovou obrnou alebo ataxiou je trojkolka pre invalidov najlepším riešením.

Pacienti trpiaci slabým zrakom alebo poruchami pohybového ústrojenstva sa cítia najbezpečnejšie na tandemovom bicykli. Tu sú sprevádzaný osobou bez postihnutia.

V prípade ochrnutí dolných končatín sa rysuje ako najlepšia voľba handbike, čiže bicykel / tricykel s ručným pohonom. Existujú aj nadstavce na vozíky s ručným pohonom a rôznymi stupňami prehadzovania, ba dokonca s elektro pohonom v systéme Pedelec.

Ak je postihnutá ruka, napríklad bola ruka amputovaná, upravia sa možnosti riadenia bicykla – brzda a prehadzovanie sa prehodí pre zdravú ruku.

 

Bicykle a trojkolky Recumbent, pri ktorých sa počas jazdy leží

Ľudia s chorobou skleróza multiplex mávajú často problém udržať rovnováhu a preto sa necítia bezpečne na dvoch kolesách. Pri veľkých bolestiach chrbtice, ale aj kĺbov vedie sedavá jazda k rýchlej únave a bolestiam. Tu môžu byť najlepšou voľbou Rekumbenty. Ide o bicykle alebo trojkolky, pri ktorých sa počas jazdy leží.

Takýto trojkolesový bicykel je bezpečný a telo sa pri jeho použití tak rýchlo neunaví. Skvelou voľbou môže byť aj pre tých, ktorí trpia tŕpnucimi prstami.

Ak kondíciu už nemáme ako kedysi, môžeme si pomôcť prídavným elektromotorom na akúkoľvek trojkolku. Odporúčame systém Pedelec, ktorý napomáha šliapaniu a ak prestanete, motor sa tiež vypne. Takto ste prinútený šliapať, hoci iba ľahšie.

Ďalším pozitívom pre „ležiace“ trojkolky je ich nízke ťažisko, preto je ťažké sa s nimi prevrátiť. Vynikajúcou vlastnosťou všetkých trojkolesových bicyklov je tiež to, že na nich môžeme jazdiť pomalšie, čo býva veľká pomoc pri jazde do kopca.

 

Bicykle s elektromotormi

Veľkou podporou pri postihnutí bývajú elektrické bicykle či tricykle s elektromotorom. Takéto riešenie je vhodné pri začínajúcich cyklistoch, resp. tých, ktorí začínajú opätovne bicyklovať po zranení.

U týchto ľudí je potrebná dodatočná sila, ktorú môžeme čiastočne doplniť silou elektromotora. Dnes už existuje veľké množstvo rôznych e-bicyklov, ako skútre, trojkolky, handbike, recumbent-y atď.

 

Zvyknúť si na bicykel potrebuje čas

Vždy je potrebné, aby vybraný typ bicykla vyhovoval pre dané postihnutie. Najťažšie to býva u nevrodených postihnutí. Ľudia s nevrodenými postihnutiami sa musia naučiť žiť s novou situáciou a mnohokrát to nejde z jedného dňa na druhý. Všetko potrebuje čas a hlavne trpezlivosť a výdrž!

zdroj obrázkov: freepik.com

Naše trojkolky sú na mieru prispôsobené požiadavkám zdravotne postihnutých a seniorov

Prezrite si naše produkty

 

Zdieľať článok

Späť na Blog