Bicyklovanie s dieťaťom

Späť na Blog
Bicyklovanie s dieťaťom

Bicyklovanie s dieťaťom

Kategória: Trojkolky a bicykle

Veľa mladých rodičov sa teší na prvé spoločné športové aktivity so svojimi deťmi. Existuje viacero športových aktivít, ktoré sa dajú praktizovať spolu tak, že každý má z neho pôžitok. A podobne je to aj s bicyklovaním. Na čo si treba dávať pozor, s čím a kedy začať, sa dozviete v tomto článku.

 

Prvoradá je bezpečnosť

Bicyklovanie je možné aj s bábätkom, ba dokonca z toho môžu mať pôžitok všetci. Bezpečnosť a zdravie bábätka musí byť na prvom mieste. Ctižiadosť a príliš skoré začatie spoločného bicyklovania sem nepatrí.

Stále sa dočítame o rodičoch, ktorí svoje bábätko v detskej sedačke pripevnenú na bicykli zoberú na jazdu po okolí. To je nebezpečné, preto že bábätko pri páde nemá žiadnu ochranu. Malé deti je možné podľa zákona prevážať v detskom sedle. Existujú aj detské vozíky s možnosťou pripevniť za bicykel. V týchto sú deti dostatočne chránené.

 

Koľko rokov musí mať dieťa na prvú jazdu?

Z tohto pohľadu nie je ani tak dôležitý vek dieťaťa ako štádium vývoja dieťaťa. Deti, ktoré nevedia samé sedieť, môžu byť prevážané len v detskom vozíku. Aj tu je podmienkou, aby si dieťa samo udržalo hlavičku. Vozíky nebývajú dostatočne odpružené, a preto pre nerovnosti na cestá môžu byť vystavené nebezpečenstvu. Svalstvo krku musí byť dostatočne vyvinuté aby sa predišlo zraneniam chrbtice. To býva problém u detí okolo 4 mesiacov.

Ak si nie ste istý, či je vaša ratolesť dostatočne vyvinutá, opýtajte sa svojho detského lekára. Bez presvedčenia sa radšej nepúšťajte na cyklotúru. Ak vaše dieťa samo sedí, tak to bude určite zvládať aj v detskej sedačke.

 

Ktoré možnosti transportu sa odporúčajú?

Podľa aktuálnych poznatkov je prevoz malých deti a detí celkovo najbezpečnejšie v prívesných vozíkoch pre deti. Pre malé deti tu existuje prídavné sedenie, ktoré sa používa až pokým dieťa nevie samostatne sedieť.

Toto sedenie má väčšinou tvar škrupinky a dá sa uchytiť vo vnútri prívesného vozíka. Vďaka uchyteniu vo vnútri vozíka je na úchytoch zavesené. Dieťa je umiestnené v pololežatej polohe a úchyty vstrebajú väčšinu nárazov

Vozík chráni deti aj pred počasím a hmyzom. Pri pádoch sa preukázali menšie zranenia u detí sediacich v prívesných vozíkoch k bicyklu. Ďalšie plus je možnosť využitia prevozu batožiny. A ak potrebujeme zobrať pár detí, je to jediná bezpečná možnosť.

Aby sme vozíky nie len chválili, negatívom je zmena správania bicykla počas jazdy. Treba rátať so širšou zadnou nápravou ako pri trojkolesových bicykloch. Taktiež musíte prihliadať na vozovku a vyhnúť sa dieram a otrasom, aby ratolesti si bez ťažkostí užili jazdu. Na kopcoch sa môžete pripraviť na šliapanie. Dlhšie jazdy v meste sa neodporúčajú.

 

Odporúčané trasy

Priamo s malými deťmi by ste mali prihliadať na to, aby vaša trasa viedla po asfaltovej a čo najhladšej ceste. Pri malých deťoch sú aj menšie otrasy nepríjemné.

Ďalšou podmienkou je chládok. Počas väčšine cesty by ste mali byť na chládku, aby sa dieťa neprehrialo. Rozmyslite si na prvých trasách aj stúpania. Pre nezvyk pri jazde so záťažou to môže byt zo začiatku náročné.

Po dôkladnom premyslení a naplánovaní cyklotrasy to môže byť veľmi pekný zážitok.

zdroj obrázkov: freepik.com

Prezrite si naše unikátne elektrické bicykle a trojkolky

Zobraziť naše produkty

 

Zdieľať článok

Späť na Blog