Tipy pre jazdu na trojkolke pre seniorov v premávke

Späť na Blog
Jazda na trojkolke v premávke

Tipy pre jazdu na trojkolke pre seniorov v premávke

Kategória: Jazda na trojkolke

Dostali ste darček k narodeninám alebo ste si zakúpili tricykel pre seniorov, lebo chcete byť viac na čerstvom vzduchu? Radi by ste začali využívať vášho trojkolesového tátoša každý deň? Ale neodvážite sa ísť do premávky, v médiách sa predsa čas od času objaví informácia o havárii s trojkolkou a nevyzerá to vôbec príjemne. Nebojte sa, jazda na trojkolke pre seniorov nemusí byť nebezpečná.

 

Jazda na trojkolke pre seniorov nemusí byť vôbec nebezpečná

Bezpečná jazda  s trojkolkou pre seniorov v premávke je ľahko naučiteľná. Potrebuje to len trocha cviku. V tomto článku vám poradíme, ako začať jazdiť na trojkolke pre seniorov bezpečne a ako si čo najrýchlejšie a najjednoduchšie osvojiť zabudnuté praktiky v premávke.

 

Skúste najprv spoločné bicyklovanie s cyklistami

Máte známych, ktorí jazdia denno-denne po meste na trojkolkách alebo bicykloch a majú cvik na jazdu v premávke alebo v meste? Ak áno, neváhajte a dohodnite si s nimi spoločnú jazdu. Najlepšie, ak ide o ľudí priamo z vášho okolia – vedia vám totiž ukázať, kde si na čo treba dávať pozor. Skvele sa učí keď vám to niekto v praxi ukáže!

“Skvele sa učí, keď vám to niekto v praxi ukáže!”

Začínajte pomaly

Naučte sa najprv jednu trasu. Osvojte si trasu, ktorú budete na trojkolke pre seniorov v budúcnosti často využívať . Môže ísť napríklad o trasu do práce, na poštu alebo do obchodu. Odporúča sa začať koncom týždňa, alebo cez sviatky, kedy je menšia premávka.  Neponáhľajte sa, aj keď pôjdete na vašom tricykli pomalšie, ani sa nenazdáte a budete v cieli.

Po osvojení vašej obľúbenej trasy sa môžete pustiť do premávky aj cez týždeň. Až sa cítite bezpečne na svojej trase, môžete zamieriť na nové miesta. Myslite najmä na to, že pomáhate svojmu zdraviu, k tomu je ale potrebná opatrnosť a bezpečnosť.

 

Bezpečná jazda na trojkolke v premávke

 

1. Odstup 1 a pol metra od parkujúcich áut

Dodržanie odstupu je nutné pre vašu bezpečnosť. Odporúča sa odstup min. 1 a pol  metra od parkujúcich áut. Najmä pri nečakanom otvorení dverí auta sa vám to vyplatí. Nezabudnite, že pri trojkolkách pre seniorov musíte vždy rátať s vašou širšou, zadnou časťou trojkolky.

2. Odstup 1 meter od obrubníka

Pri jazde v meste si držte vždy odstup  1 meter od obrubníka. Vaša bezpečnosť má prednosť, nenechajte sa od netrpezlivých vodičov auta obťažovať.

3. Predvídavé jazdenie

Jazdite predvídavo a pre ostatných účastníkov premávky vypočítavo. Držte svoju stopu, teda nemeňte smer jazdy z ničoho nič.

Jazda na trojkolke

4. Očný kontakt

V križovatkách sa snažte nadviazať očný kontakt a snažte sa byť videný.

5. Pozor na „mŕtvy bod“!

V križovatkách alebo blízko križovatiek nikdy so svojou trojkolkou nezastavujte na pravej strane pred vysokými vozidlami – nákladným vozidlom alebo autobusom. Radšej sa postavte zaň s dostatočným odstupom a pokúste sa nadviazať očný kontakt s vodičom.

6. Komunikatívne správanie je dôležité.

Pred tým, ako zmeníte smer jazdy, vždy sa v predstihu obzrite a presvedčte, či je cesta voľná a až potom viditeľným gestom dajte najavo váš zámer.

7. Jazdenie po chodníku

Veľa krát vídate cyklistov  jazdiť po chodníku. Stáva sa to najmä na cestách s väčšou premávkou alebo na dedinách, kde po chodníkoch naraz neprechádza toľko chodcov. Používanie chodníka pre chodcov bez označenia pre cyklistov je zakázané. Ak máme reflexné prvky, odrazky a svetlá na trojkolke tak si nás vodiči všimnú a obídu nás.

8. Zvýšte vlastnú viditeľnosť

Veľa áut pri zatáčaní nesleduje cyklistov. Často sa tiež stáva, že dodávky s tovarom parkujú na cyklistických chodníkoch. Mnoho šoférov automobilových vozidiel je netolerantných a ohrozuje cyklistov.

Ak už na šoférov veľký vplyv nemáme, snažme sa pár krokmi ľahšie ochrániť. Zapnite si svetlá aj počas dňa. Ak je to možné na vašom trojkolesovom bicykli a nutné pre viditeľnosť, prepnite si svetlá na blikanie.

9. Správne oblečenie cez deň

Aby ste boli lepšie videný cez deň, obliekajte si výrazné, alebo aj krikľavé farby. Sú viditeľné z väčšej vzdialenosti, no tento efekt nám zotrvá len počas denného svetla.

10. V noci už len reflexné prvky

Ak už musíte jazdiť večer, dbajte na to, aby ste mali dostatok reflexných prvkov. Podľa výskumov šoféri cyklistov väčšinou zbadali už z diaľky vďaka reflexným prvkom na oblečení. Najúčinnejšie sú reflexné prvky pod kolenami alebo na členku a to z jednoduchého dôvodu: šoféri nielenže zazrú niekoho v diaľke, ale ho aj spoznajú podľa pohybov.

11. Jazdite presvedčivo

Jazdite navonok sebavedomo, ale vo vnútri sebaochranne. To znamená, že sa nebojte obsadiť vaše miesto v premávke, ale nikdy nezabúdajte, že oproti autám sme na trojkolke pre seniorov bohužiaľ tí slabší.

“Jazdite navonok sebavedomo, ale vo vnútri sebaochranne”

12. Dodržiavajte pravidlá cestnej premávky

Aj pre cyklistov platia určité pravidlá, ktorých porušenie sa trestá.

13. Trojkolku pre seniorov pravidelne kontrolujte

K ľahkej a bezpečnej jazde patrí aj technicky bezproblémová trojkolka. I keď pre bicykle a trojkolky pre seniorov neexistujú technické kontroly, odporúča sa aspoň dva krát do roka ich skontrolovať a odstrániť prípadné nedostatky.

 

zdroj obrázkov: freepik.com

Naše trojkolky pre seniorov spĺňajú všetky požiadavky na bezpečnosť a pohodlnosť

Prezrite si naše trojkolky

 

Zdieľať článok

Späť na Blog