5 najobľúbenejších športov pre seniorov a dôchodcov

Späť na Blog
Behanie seniorov

5 najobľúbenejších športov pre seniorov a dôchodcov

Kategória: O senioroch

Intenzita športových cvičení by mala byť prispôsobená fyzickej kondícii v starobe. Namiesto námahy a súťažných športov by mal byť uprednostnený ľahší tréning. Na udržanie fyzickej a psychickej kondície stačia ľahšie cviky.

 

Šport sa dá praktizovať v každom veku. Intenzita tréningu a športové aktivity sa však vekom menia. V zrelom veku na udržanie fyzickej a psychickej kondície stačia ľahšie cviky. Najmä po dlhej športovej pauze si veľa ľudí nie je istých, ktorý šport im najlepšie vyhovuje. Prieskum agentúry Forsa určil, ktoré športy sú veľmi populárne medzi seniormi a staršími ľuďmi.

 

1 Gymnastika

Pojem gymnastika pochádza z gréčtiny a popisuje umenie fyzického cvičenia. V súčasnosti je určený na budovanie a udržiavanie fyzickej zdatnosti. Gymnastika sa odporúča najmä seniorom, pretože zahŕňa cvičenia, ktoré pôsobia proti chorobám súvisiacim s vekom. Napríklad cviky na panvové dno sú nevyhnutné po operácii rakoviny prostaty a sú tiež veľmi účinné pri liečbe inkontinencie.

Cieľom gymnastiky pre seniorov je trénovať motoriku tela, schopnosť reagovať a zmysel pre rovnováhu, aby sa predišlo posturálnym problémom súvisiacim s vekom a iným sťažnostiam. Seniorskú gymnastiku je možné vykonávať aj doma v sede, čo znamená, že to zvládnu aj menej mobilní ľudia. Pre všetkých ostatných existuje napríklad možnosť cvičenia v miestnych gymnastických kluboch alebo so špecializovanými trénermi. Tam sú cvičenia prezentované rozmanitým spôsobom a prepojené s rôznou hudbou a choreografiami. To zaisťuje nielen fyzickú a duševnú zdatnosť, ale aj dobrú náladu a chuť do života.

 

2 Turistika

Ide o aktivitu, ktorá sa dá praktizovať do vysokého veku. Z tohto dôvodu je turistika veľmi populárna. Zlepšuje vytrvalosť, udržuje telo a myseľ v kondícii a pružnosti a zaručuje dlhodobý pobyt na čerstvom vzduchu. Prechádzky po turistických chodníkoch, horách alebo dolinách navyše ponúkajú pôsobivú panorámu. Príroda, vás zaiste zaujme svojimi lúkami, lesmi a tichom. Aby ste si dlhšie túry skutočne užili, je dôležité mať pri sebe správne vybavenie. Pohodlná obuv, turistické palice a vhodný batoh na občerstvenie a nápoje môžu uľaviť a chrániť vaše nohy, plecia a boky.

Turistika a seniori

 

Ani tí, ktorí nedokážu prekonať veľké vzdialenosti, by sa nemali zaobísť bez čerstvého vzduchu v podobe kratších turistických prechádzok. Je dôležité si len stanoviť dostatok času na to. Ak chcete pre svoje telo z dlhodobého hľadiska urobiť niečo dobré, mali by ste sa aspoň trikrát týždenne prechádzať na čerstvom vzduchu.

 

3 Bicyklovanie a jazda na trojkolesovom bicykli

Bicykel a trojkolesový bicykel ponúka iný spôsob voľného pohybu v prírode. Na rozdiel od pešej turistiky alebo behu, cyklistika je šetrná k oblasti kolien a bedier. Je preto ideálnou alternatívou pre seniorov, ktorí majú problémy s kĺbmi. Stabilné pohyby na bicykli nielen uvoľňujú kĺby, ale aj trénujú nohy. Posilnené svaly na nohách uľahčujú každodenný život a pomáhajú napríklad pri každodennom chodení po schodoch.

Pre všetkých seniorov, ktorí majú problémy s tradičnými bicyklami, sú alternatívne k dispozícii špeciálne bicykle pre seniorov. Ide o modely bicyklov s hlbším vstupom, prípadne aj trojkolky a elektrické bicykle. Aj keď už vaša vlastná sila nestačí na jazdu na bežných bicykloch, tieto bicykle pre seniorov stále ponúkajú najvyššiu úroveň mobility a potešenie z jazdy.

Tricykel pre dospelých strieborný

Obrázok: Trojkolka pre seniorov Gommer N3

 

4 Plávanie

Plávanie je obzvlášť zdravý šport, a preto sa mu venuje veľké množstvo seniorov. Najmä v prípade, keď je pre mnoho starších ľudí náročné robiť športy v stoji, môžu športovať vo vode. Každý pohyb je tu ľahší a menej namáhavý. Túto vlastnosť vody možno použiť na zlepšenie alebo udržanie vašej fyzickej kondície.

Plávanie je vynikajúcim tréningom pre celé telo a svaly. Okrem klasického plávania sú tu aj početné fitness kurzy vo vode. Vodná gymnastika je ponúkaná v mnohých bazénoch a dá sa ľahko naučiť aj pre neskúsených ľudí. Cielené pohyby naštartujú kardiovaskulárny systém, zvýšia pohyblivosť a udržia celé telo fit a aktívne. Tento šport sa často praktizuje v skupinách, čo uľahčuje spoznávanie nových ľudí a zvyšuje motiváciu.

 

5 Behanie

Ani pre seniorov vo veku od 65 do 70 rokov nie je neskoro začať behať. Tento šport je veľmi populárny a má veľa výhod. Beh pomáha predchádzať osteoporóze a udržuje motorické schopnosti dlhšie. Podporuje krvný obeh v mozgu a zlepšuje náladu, čo môže pomôcť zabrániť zábudlivosti a depresii.

Ak však chcete začať intenzívnejšie trénovať neskoro v živote, mali by ste si najskôr skontrolovať zdravotný stav u lekára. Ak máte výraznú nadváhu alebo závažné ťažkosti s kĺbmi, môžete alternatívne prejsť na chôdzu. Severská chôdza trénuje aj svaly, vytrvalosť a kardiovaskulárny systém. Pre tento šport je ponúkaných veľa kurzov, ktoré sa zaoberajú rýchlejšou chôdzou v skupinách. Severskú chôdzu, pri ktorej si pomáhate trekingovými palicami, je však možné precvičovať aj samostatne, pokiaľ ste si palicami osvojili správnu techniku.

zdroj obrázkov: freepik.com

Buďte aktívni s našimi bicyklami a tricyklami pre seniorov!

Prezrite si naše modely

 

Zdieľať článok

Späť na Blog