Ako sa správne starať o trojkolku a udržiavať ju

Späť na Blog

Ako sa správne starať o trojkolku a udržiavať ju


Všetko ohľadom starostlivosti o trojkolky a elektrické trojkolky pre dospelých a ich pravidelnej kontroly pre bezproblémové používanie, rozoberieme v nasledujúcom článku.

 

Ako často by ste mali vykonávať bežnú kontrolu?

Správne uskladnenie trojkolky počas zimných mesiacov zohráva dôležitú úlohu pri ochrane trojkolky, aby ste sa po zime mohli oveľa ľahšie vrátiť na cestu. Pred uskladnením trojkolky alebo jej odstavením z prevádzky by ste mali vykonať bežnú kontrolu.

Odporúčame vám, aby ste trojkolku raz ročne dali skontrolovať. Kontrolu môžete dať vykonať autorizovanému servisu alebo ak ste technicky priemerne zdatní vy alebo vaši známi, tak to zvládnete aj sami. Prečítajte si ďalej, ako skontrolovať trojkolku doma.

 

Na čo si treba dať pozor a ako opraviť

Nízky tlak v pneumatikách – pravidelne dofukujte pneumatiky, aby ste zabránili strate vzduchu (čo je veľmi časté po niekoľkých mesiacoch skladovania) a pripravili ich na nekonečné dobrodružstvá, na ktoré sa chystáte.

Pískajúce brzdy – Nie je nič horšie a nepríjemnejšie ako pískajúce brzdy. Našťastie je to rýchla oprava. Prvou metódou je dôkladné vyčistenie a vysušenie oboch bŕzd. Ak to nepomôže, možno bude potrebné ich nastaviť.

Slabé brzdové doštičky – Staré a opotrebované brzdové doštičky znižujú brzdný výkon. Ak vaše brzdy nefungujú tak, ako by mali, dajte ich opraviť alebo vymeniť kvalifikovanému mechanikovi, pretože ide o dôležitú súčasť bezpečnosti na cestách.

Podporujte pneumatiky – Ak necháte trojkolku na prázdnych pneumatikách, môže vás to vyjsť draho. Podobne ako pneumatika auta, aj pneumatika trojkolky sa môže začať rozpadávať a rozpadávať. Aby ste tomu predišli, uistite sa, že sú vaše pneumatiky plne nahustené, a približne raz za mesiac ich skontrolujte a v prípade potreby doplňte.

Vlhkosť, suchý vzduch, voda a mráz – Možno si to nemyslíte, ale uskladnenie trojkolky v garáži nestačí. Stále je vystavená poveternostným vplyvom, a preto odporúčame skladovať ju v kryte proti poveternostným vplyvom, aby bola vaša trojkolka v bezchybnom stave. Elastická spodná časť krytu zaistí, že vaša trojkolka bude dobre zabalená a bude dobre sedieť.

Reťaz – Pravidelné mazanie reťaze zvyšuje účinnosť a výkon a predlžuje životnosť vašej trojkolky. Používajte ho šetrne na všetkých častiach trojkolky, kde sa stretáva kov s kovom. Reťaz nemažte olejom, ak ste ju predtým dôkladne nevyčistili, pretože sa tak vytvorí abrazívna pasta, ktorá reťaz obrusuje. Ak použijete príliš veľa oleja, vytvoríte pastu, ktorá priťahuje nečistoty a špinu, a ak použijete príliš málo oleja, bude neúčinný.

 

Rôzne typy mazív

Trenie a odpor reťaze môžu ovplyvniť ovládanie trojkolky a využitie vašej sily pri šliapaní. Ak nepoužívate mazivo, môže to viesť k vysokému pískaniu a riziku, že reťaz zhrdzavie a pretrhne sa uprostred jazdy. Používajte tieto mazivá.

 

Suché mazivo

  • Výhody: najlepšie pre suché prostredie alebo v teplejších mesiacoch. Rýchlo schne a nelepí sa naň prach, nečistoty a piesok, vďaka čomu patrí medzi najobľúbenejšie mazivá.
  • Nevýhody: Ak sa reťaz vašej trojkolky namočí, mazivo sa zmyje a je potrebné ho naniesť znova, takže je náročnejšie na údržbu ako iné.

 

Mazivo za mokra

  • Výhody: Je odolnejšie a vyžaduje si menej údržby ako suché mazivo. Viskozita maziva zabezpečuje, že zostane na reťazi aj v mokrých a zablatených podmienkach.
  • Nevýhody: Zasychá, ale chvíľu to trvá, takže nemôžete začať hneď jazdiť.

 

Nikdy nepoužívajte motorové mazivo, pretože obsahuje zložky, ktoré môžu ovplyvniť integritu reťaze a skrátiť jej životnosť. Na čistenie reťaze sa môže použiť WD40, ale nemal by sa používať ako alternatíva maziva na bicykle, pretože napáda reťaz. Dbajte na to, aby ste vždy opätovne použili vybrané mazivo.

 

Ako čistiť rám trojkolky

Najmä počas mokrého dňa, keď jazdíte po zablatenej ceste, sa vaša trojkolka zašpiní. Čistenie rámu trojkolky nemôže byť jednoduchšie. Jednoducho ho vydrhnite vodou so saponátom, dobre opláchnite čistou vodou a dôkladne osušte.

To, že je špinavá, je znakom toho, že bola často používaná, ale nie je nič lepšie ako žiarivo čistá a svieža trojkolka, ktorá je pripravená vyraziť na cestu.

 V spoločnosti GOMMER dbáme na to, aby všetky naše trojkolky boli navrhnuté v čo najlepšom štandarde, aby sa znížila potreba údržby a aby ste mohli bez problémov jazdiť.


Pozrite si našu ponuku trojkoliek!

Prezrieť trojkolky pre dospelých


 

Zdieľať článok

Späť na Blog