Všetko o používaní elektrických trojkoliek

Späť na Blog

Všetko o používaní elektrických trojkoliek

Kategória: Jazda na trojkolke, Trojkolky a bicykle

V tomto článku sa pozrieme na všetky základné informácie o elektrických trojkolkách, aby ste zvládli nastupovanie, jazdu a základnú údržbu elektrickej trojkolky.

 

Elektrická trojkolka je bežne známa ako e-trojkolka. Má tri kolesá a v porovnaní s bežnou trojkolkou ponúka stabilnú jazdu. Do cieľa sa dostanete rýchlejšie a jednoduchšie bez namáhania nôh.

Existuje mnoho elektrických trojkoliek, ktoré sú vhodné pre dospelých. Dodávajú sa v rôznych tvaroch a štýloch, aby vyhovovali vašim potrebám. Najlepšia elektrická trojkolka sa dá použiť na rôzne účely. Či už dochádzate do práce, vybavujete záležitosti alebo sa pohybujete po meste, všetko sa stáva jednoduchým.

 

Pre koho sú elektrické trojkolky najvhodnejšie?

Vďaka svojej stabilite sú elektrické trojkolky vhodné pre ľudí, ktorí majú obmedzenú schopnosť šliapať do pedálov v dôsledku zranenia alebo zdravotného postihnutia. Ponúkajú skvelý spôsob jazdy na cyklotrasách, a ak má elektrická trojkolka hrubé pneumatiky a správny motor, môžete na nej jazdiť aj na snehu alebo na nespevnených cestách. To znamená, že sú ideálne pre ľudí, ktorí chcú byť viac vonku, ale chcú bezpečnejšiu jazdu ako na elektrobicykli alebo bežnom bicykli. Môže ísť o seniorov so zdravotnými problémami či hendikepovaných.

Okrem toho ich radi využívajú všeobecne seniori, ale aj dospelí, ktorým možnosť elektrického pohonu a štýlového dopravného prostriedku vyhovuje. Dnes sú už obľúbené v mestách aj obciach na nákupy či cestu do práce.

Dobrá elektrická trojkolka by mala mať nastaviteľné sedadlá, aby ste sa počas jazdy nemuseli ohýbať. Ergonómia je základom všetkého. Z tohto dôvodu sú elektrické trojkolky najvhodnejšie pre tých, ktorí si cenia pohodlnú jazdu.

Elektrické trojkolky sú skrátka oveľa stabilnejšie ako bicykle, elektrobicykle. Ponúkajú skvelý spôsob jazdy na cyklotrasách, spevnených povrchoch a dokonca aj v kopcoch. V prípade elektrických trojkoliek s hrubými pneumatikami ich možno používať dokonca aj na nespevnených cestách, plážach a v snehu.

 

Nastupovanie na elektrickú trojkolku

Nastupovanie na elektrickú trojkolku je oveľa jednoduchšie ako na bežnú dvojkolku, pretože je stabilná. Nemusíte sa obávať straty rovnováhy, je to takmer ako sedieť na stoličke.

Pred nasadnutím na elektrickú trojkolku by ste mali zvážiť dve veci:

  • Uistite sa, že motor je vypnutý alebo nastavený na úroveň výkonu 0.
  • Uistite sa, že stojíte na rovnom teréne, aby sa trojkolka nekotúľala žiadnym smerom.

Potom musíte zatiahnuť ľavú brzdu, zošliapnuť pedál a potom si sadnúť na sedadlo elektrickej trojkolky. Neponáhľajte sa.

 

Otáčanie sa s elektrickou trojkolkou

Skôr ako sa vydáte na dlhšiu jazdu, nacvičte si zatáčanie v okolí. Zatáčanie s elektrickou trojkolkou je jednoduchšie, ale treba mať na pamäti jednu vec:

Elektrické trojkolky sú širšie ako bicykle s dvoma kolesami. To znamená, že na zatáčanie potrebujete viac priestoru.

Takisto sa nenakláňajte do zákrut ako na bežnom bicykli:

Udržujte svoju hmotnosť v strede trojkolky. Elektrické trojkolky nie sú určené na jazdu “na hrane” a ak sa jedno zo zadných kolies zdvihne zo zeme, hrozí riziko prevrátenia jazdca.

Skrátka, nechajte si viac priestoru na zatáčanie a trénujte v okolí. Udržujte svoje telo v strede elektrickej trojkolky.

 

Rýchlosť elektrických trojkoliek

Maximálna rýchlosť elektrických trojkoliek závisí od použitého systému pohonu. Niektoré z nich však môžu dosiahnuť rýchlosť aj viac ako 35 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť elektrickej trojkolky je približne 25 kilometrov za hodinu. Môže sa však líšiť v závislosti od modelu a značky, ktorú si vyberiete.

Možno vás prekvapí, že rýchlosť trojkolky ovplyvňuje aj hmotnosť jazdca. Ťažší jazdci sa môžu pohybovať rýchlejšie ako ľahší jazdci. Nezabudnite, že rýchlosť elektrickej trojkolky pre dospelých závisí od mnohých ďalších faktorov. Medzi ne patrí výkon motora a hmotnosť jazdca. Závisí aj od typu terénu, po ktorom sa bicykel pohybuje.

 

Dojazd elektrickej trojkolky

Priemerný dojazd elektrickej trojkolky je 25 až 50 km. Opäť veľa závisí od hmotnosti jazdca a typu terénu. Trojkolky na elektrický pohon sú spravidla vybavené veľkými batériami. Vďaka tomu si môžete užívať väčší dojazd a vaša jazda bude plynulejšia ako predtým. Ak si kúpite elektrickú trojkolku, na pohodlnú jazdu by ste mali použiť batériu s kapacitou 15-20 Ah.

K dispozícii je aj pohon, s ktorým bez problémov prejdete viac ako 100 kilometrov. Je však pomerne drahý a možno budete musieť urobiť aj kompromisy na úkor svojho pohodlia. Vo všeobecnosti sú jazdci spokojní so stredným dojazdom v porovnaní s maximálnym dojazdom.

 

Čas nabíjania

Priemerný čas nabíjania elektrickej trojkolky je 6 až 12 hodín. Ak chcete rýchlejší proces nabíjania, mali by ste použiť rýchlonabíjačku. Tá vám umožní nabiť výrobok približne za 2 až 3 hodiny.

 

Životnosť batérie

Životnosť batérie sa meria podľa nabíjacích cyklov. O batériu sa môžete starať tak, že sa o ňu budete dobre starať. Najlepšie je skladovať batériu v suchej miestnosti. Vo všeobecnosti batéria elektrickej trojkolky postupne stráca funkčnosť po 3 až 5 rokoch veľmi pravidelného používania. Konečným sudcom ohľadom výmeny batérie ste však vy. To, či potrebujete výmenu alebo môžete pokračovať so súčasnou je na vašom rozhodnutí.

Každý typ batérie sa dodáva s uvedením životnosti. Životnosť batérie môžete predpovedať tak, že si overíte rôzne špecifikácie, ktoré uvádzajú výrobcovia. Medzi najbežnejšie batérie patria lítiové, niklové a olovené batérie:

  • Lítiová batéria môže bez problémov vydržať 600 až 1200 nabíjacích cyklov. Sú dokonca rýchlejšie ako najnovšie lítiovo-železné modely.
  • Niklové batérie ponúkajú 500 cyklov.
  • Olovené batérie ponúkajú približne 300 cyklov, ktoré používateľ vydrží. Môžete si vybrať trojkolku, ktorá vyhovuje vašim potrebám a požiadavkám.

 

Používanie motora

Elektrické trojkolky používajú na pohon motory v prednom alebo zadnom kolese trojkolky, čo znamená, že elektrická trojkolka jazdí nekonečne lepšie ako bežný bicykel alebo trojkolka. Napríklad: na normálnom bicykli sa ťažko jazdí do kopca. S elektrickou trojkolkou je to jednoduché.

Stačí zapnúť funkciu asistencie pri šliapaní alebo plného plynu a vaša elektrická trojkolka nebude mať problémy so stúpaním. Nastavte úrovne výkonu a pred vyrazením do sveta si zvyknite na to, ako rýchlo chcete jazdiť, a šliapte do pedálov v okolí.

Motor elektrickej trojkolky skrátka výrazne uľahčuje život. Venujte čas tomu, aby ste sa naučili, ako motor funguje vo vašom okolí.

 

Bezpečnostné tipy

  1. Na elektrickej trojkolke sa učí ľahšie ako dvojkolesovom bicykli . Aby ste si však zvykli na širšiu zadnú časť, odporúča sa jazdiť a trénovať na pokojnej ceste alebo prázdnom parkovisku.
  2. Pri brzdení používajte rovnakú stratégiu ako pri bežnom bicykli alebo trojkolke: jednoducho zabrzdite. Keďže je však vaša elektrická trojkolka poháňaná motorom, ak idete rýchlejšie, mali by ste brzdiť dlhšie.
  3. Ak uvidíte prekážky, nezabudnite, že na elektrickej trojkolke nie ste takí obratní ako na bežnom bicykli. Spomaľte a pri manévrovaní si dávajte veľký odstup.
  4. Pri jazde si uvedomte svoju väčšiu stopu. Vaša elektrická trojkolka zaberá pri jazde viac miesta – zadné kolesá sú pravdepodobne širšie ako vaše ramená – preto na to myslite pri manévrovaní okolo chodcov alebo áut.
  5. Dodržiavajte všetky zákony o cyklistike a noste prilbu.

 

Záver

Elektrické trojkolky sú skvelým spôsobom, ako sa vydať na relaxačnú a zábavnú jazdu. Sú rýchle a ľahko sa používajú. Pred kúpou si však nezabudnite urobiť dostatočný prieskum.

 


Pozrite si našu ponuku elektrických trojkoliek!

Elektrické trojkolky


 

Zdieľať článok

Späť na Blog