Ako si vybrať tricykel pre seniorov

Späť na Blog

Ako si vybrať tricykel pre seniorov

Kategória: Trojkolky a bicykle

Tricykel pre seniorov, hovorovo aj trojkolka, bola skonštruovaná za cieľom poskytnutia stability počas jazdy pre užívateľa. S obľubou ju využívajú seniori pre jej zachované základné črty bicykla, ako napríklad poloha sedenia, riadidlá a pedále. Tricykle našli využitie hlavne v rehabilitácii  u ľudí s pohybovými problémami.

Vybrať si tú správnu trojkolku nie je také jednoduché. Hoci vyzerajú skoro rovnako, veľakrát sa v mnohom líšia. Pri rozhodovaní sa treba zamyslieť napríklad nad týmito faktormi:

  • veľkosť užívateľa
  • váha užívateľa
  • pohyblivosť
  • rozmery trojkolky
  • miesto využitia

 

Výber trojkolesového bicykla

 

Veľkosť užívateľa

Aj keď väčšina trojkoliek je z pohľadu veľkosti rámu univerzálna, je určená pre výšku od 160 do 200cm. Ľudia s nižšou telesnou výškou si s takouto trojkolkou neporadia, a zároveň ľudia veľmi vysokého vzrastu by si na trojkolke s 20-palcovými kolesami a menším rámom len zbytočne zaťažili kolenné kĺby a stehenné svalstvo.

Váha užívateľa

Tricykle pre seniorov sú vyrobené zväčša pre maximálnu nosnosť 120kg, no stretávame sa aj s menšími nosnosťami. Pre osobu s telenou váhou okolo 150kg a viac sú takéto trojkolky nevyužiteľné. Potrebujú silnejšiu konštrukciu ale aj zosilnené ráfiky.

Pohyblivosť užívateľa

Tu treba zvážiť zdravotný stav užívateľa z pohľadu pohyblivosti. Pri zníženej pohyblivosti existujú trojkolky so zníženým prestupom v strede rámu. Je to praktické, ak ma niekto problémy so zdvíhaním nôh, ale samotné šliapanie do pedálov mu ešte ide. Stretávame sa ale aj s prípadmi, kde je motorika v takom stave, že jazda na trojkolke sa neodporúča.

Využiteľnosť trojkolky

V poslednom rade treba zvážiť účel a miesto využitia tricykla. Či je to:

  • rovinatá oblasť,
  • horská oblasť,
  • mesto,
  • využitie na túry aj na poľných cestách.

Na rovinatý terén postačuje trojkolka s jednou rýchlosťou, no do kopcov sú potrebné prevody na trojkolku pre odbremenenie záťaže z kolien. Existujú 3-rýchlostné a 7-rýchlostné trojkolky  pre seniorov s protišliapaciou brzdou alebo 5-rýchlostné a 7-rýchlostné trojkolky s voľnobežkou. Pri týchto sa brzdí páčkami na riadidlách. Pre aktívnejších a do strmších kopcov sú na výber  trojkolky s prehadzovaním a pomocným elektromotorom.

 

S výberom vhodnej trojkolky vám radi poradíme

Prezrite si naše modely

 

Zdieľať článok

Späť na Blog