Čo robiť, ak vás zastihne búrka počas cyklistiky

Späť na Blog
Búrka a cyklistika

Čo robiť, ak vás zastihne búrka počas cyklistiky

Kategória: Jazda na trojkolke

Prišla náhla búrka a vy ste niekde na cyklotúre. Ste vďaka plášťom izolovaný a v bezpečí od bleskov? Ak si myslíte, že s istotou áno, mali by ste si naše tipy určite prečítať.

 

Aplikácia o počasí predpovedala slnečno a predsa sa schýlilo k búrke. Horor pre cyklistu! To sa môže stať, aj keď si cestu dôkladne naplánujete podľa počasia.

Problém: Bicykel či tricykel z kovu nepriťahuje blesky, to je pravda no je vodivý. Presvedčenie, že gumené plášte vás ochránia pred bleskom žiaľ tiež nie je celkom pravdivé. Je to iné ako pri aute – bicykel nie je Faradayova klietka.

Preto platí: Stále preč od bicykla či trojkolky. Dodržujte aspoň desať metrový odstup, alebo aj viac. Ak náhodou udrie blesk do vášho tátoša, rozšíri sa ďalej po zemi a sa môžete zraniť aj v jeho blízkosti.

 

Vypočítajte si vzdialenosť búrky

Počítajte sekundy medzi hromom a bleskom. Počet sekúnd vydeľte tromi. Výsledok je vzdialenosť v kilometroch od vás. Vysvetlenie: Zvuková vlna sa pohybuje rýchlosťou 333 metrov za sekundu, čiže 3 sekundy trvá 1 kilometer.

Ak hromy je už počuť, to znamená že búrka je určite vzdialená menej ako desať kilometrov.

 

Silná búrka a cyklistika

 

Ak sú nablízku domy či mosty

Ak je to možné a búrka je ešte dostatočne ďaleko, poponáhľajte sa k najbližšiemu domu. Vhodným útočiskom môžu byť aj železobetónové mosty. Pôsobia ako hromozvody.  Trojkolku si nechajte odstavenú dostatočne ďaleko od vás a pre všetky prípady sa ani pod mostom nedotýkajte žiadneho kovu.

Blesky udierajú do vyššie položených miest ako aj v prípade mostu. Železnou konštrukciou cez základy bude elektrické napätie blesku odvedené až do zeme.

 

Prekvapený búrkou na voľnom priestranstve

Široko ďaleko žiaden dom či most? Čo najrýchlejšie opustite trojkolku, oddiaľte sa na bezpečnú vzdialenosť a skrčte sa na najnižšie položenom mieste. Je to jedno, či to je nejaká jama alebo koryto. Treba sa skrčiť, stiahnuť hlavu a nohy držať stiahnuté pri sebe.

Dozrite, aby ste mali dostatočný odstup od trojkolky, ak ste viacerí tak aj od ostatných bicyklov, ale aj cyklistov. Skúsení alpinisti odporúčajú sa posadiť na niečo nevodivé a suché ako napríklad ruksak alebo povrazy. O čo menej máte kontakt so zemou, o to máte väčšiu šancu prečkať búrku bez následkov.

 

V lese: samotne stojacim stromom sa vyhýbajte

V lese s približne rovnako veľkými stromami sa môžete cítiť relatívne v bezpečí, pretože veľa stromov ponúka veľa možností zasiahnutiu bleskom. Menej bezpečné to býva na okrajoch lesov a na voľnom priestranstve s jedným stromom. Aj v lese si treba nájsť podľa možnosti to najnižšie položené miesto a zaujať svoju pozíciu na suchom podklade a dostatočným odstupom od každého.

Blesku stačia len milisekundy, aby sa prehnal so svojimi 300 000 ampérmi elektriny cez ľudské telo! Pre porovnanie, zástrčka v byte má najviac 16.

zdroj obrázkov: pixabay.com

Prezrite si naše špeciálne bicykle pre seniorov:

Naša ponuka

 

Zdieľať článok

Späť na Blog